Trädgårdskalender - maj

Maj månad är här och nu finns det en del saker att ta tag i när det gäller trädgården så väl som med dina krukväxter. Bland annat är det nu dags att så på friland samt att du kan ställa ut de första krukorna med sommarblommorna.

Dina krukväxter skriker nu efter näring, eftersom att tillväxten hos dem nu är på topp. Se därför till att regelbundet gödsla dem. Du kan ge dem  en svag dos varje gång du vattnar eller full dos en gång i veckan. Du bör även börja att ge din växtlighet ute näring. De allra flesta växter i trädgården behöver gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan förstås, kökslandet och tulpanerna. 

Om du har sommarblommor inne, som du sått eller kköpt klara, så vill de ut nu! Ha bara koll på nätterna och temperaturerna. Frost kan annars ta död på dem. 

Maj är perfekta månaden att så de flesta grönsaker på friland. Alltså att du sår dem direkt ute i ditt köksland. Satsa på morötter, sallat, rödbetor och övriga grönsaker. 

Du kan även passa på nu att så dina sommarblommor, de som är ettåriga. De gror bäst genom att så dem på friland. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.

Om du har ett växthus eller ett uterum, så kan du nu plantera både blommor och grönsaker. 

Andra saker du kan göra nu är att beskära dina rosor, stötta upp perennerna och gräva ner dina dahliaknölar. Det är även dags att sätta potatis.

5 May 2020