Tips när du ska planera och anlägga trädgård

Det är rätt bra att planera i god tid med sin trädgård, det så att den är fin och klar lagom till att sommaren kommer. Du bör hämta inspiration från flera ställen samt att även göra planeringen i rätt steg. Det så att du slipper stå inför oförutsedda kostnader. Tänkte idag dela med mig av några smarta tips inför trädgårdsanläggningen.

Ta hjälp eller inte?

Om du ska anlägga en helt ny trädgård, eller göra om den du har, du har valet att göra det själv eller att anlita en trädgårdsarkitekt. Det hela har ju med kostnad att göra. Så känner du att du har råd, såå är det inte fel att ta in hjälp. Om du inte har råd att de gör alla delar, kanske du i alla fall kan ta en konsultation.

Planeringstips för trädgården

Det finns olika steg att ta när du ska anlägga din trädgård. Det är bra att göra dem i rätt följd eftersom det sparar dig både tid och pengar.

Det du kan börja med, det är att skapa dig en moodboard med inspirationsbilder. Köp hem trädgårdsmagasin och inredningstidningar, riv ur bilder, ta fotografier på andras trädgårdar och sök online. Ta det du gillar och sätt upp på din inspirationstavla. Det är bra att försöka hitta ett tema eller en röd tråd, för att inte få en trädgård som känns allt för rörig.

Efter du fått fram vad det är du är ute efter, så ska du börja skissa på hur trädgården ska se ut. Tänk både praktiskt och kreativt. Fundera på vilka delar av trädgården som ska användas till vad.

Du kanske vill att din trädgård ska bestå av olika delar. En plats för barnen, med gungor och sandlåda. Ett poolområde kanske det med lockar. En hörna för att fika i, eller en grillplats. Kanske du även vill ha en damm, eller en fontän så väl som trädgårdsland, växthus eller odlingslott.

Anpassa trädgården efter huset

Du bör se till så att trädgården går i samma linje och stil som huset. Det är stor skillnad på att ha en 1700-tals herrgård, ett mindre radhus i modern stil eller en sekelskiftesvilla i snickarglädje. Kolla även av hur omgivningarna ser ut samt hur grannarna har gjort med sina trädgårdar.

Se även till att skapa en balans i de former du har i trädgården. Det är fint att ha olika linjer och vinklar som balanseras upp med andra lite mer mjuka former.

Se även till att tänka på växtval och färgval. Kanske du vill kunna ta in blommor från trädgården. Då bör du ha färger och blommor som passar i din interiör. Kolla även av vad för växter och blommor som passar husets färg eller staketet.

Sedan är det bra att fundera över hur lättskött trädgården ska vara. Vill du ägna sommaren åt att rensa ogräs och klippa gräs eller bara kunna njuta av att sitta i den?

Några sista ord – tänk struktur, funktion och helhetsintryck när du planerar och anlägger din fina trädgård. Då kan du njuta av den under årets alla säsonger.

17 Mar 2020