Skapa en vacker trädgård

Trädgårdsskötsel kan lätt bli en livslång hobby utan gränser för känslan av tillfredsställelse, njutning och trädgårdskunnande du kan utveckla. Men för att vara framgångsrika och effektiv trädgårdsmästare är flera aspekter av trädgårdsskötsel viktiga att känna till och överväga innan du skapar din första planteringsbädd.

Här är bra tips och tekniker som hjälper dig att starta en trädgård.

Tips för att starta en trädgård från grunden

Att etablera en ny trädgårdsbädd innebär ofta att man offrar en del av gräsmattan. Du kan döda gräset (eller annan marktäckare) med kemikalier, Men det finns även flera effektiva organiska metoder för att ta bort gräs och rötterna som följer med det också.

Hälsosam jord är grunden som gör varje trädgård till en framgång, och de flesta växter har en optimal jordtyp som de trivs i. Det kan vara smart att addera kompost till jordfen. 

Arbeta ner komposten i jorden med en rototiller eller manuellt med en trädgårdshöggaffel. Kratta sedan marknivån för att förbereda den för plantering.

Du behöver inga snygga kompostbehållare för att göra kompost. När du väl har förstått grundkonceptet med att lägga organiskt material i lager och ge precis rätt mängd fukt och luft, är kompostering ganska enkelt. 

Välj rätt växter

När du väljer växter för din trädgård måste du göra dina läxor för att lära dig om en växts specifika krav för att säkerställa att du väljer rätt växter för rätt plats.

Det är viktigt att förstå att växter som vanligtvis används i trädgårdsbäddar och landskap i allmänhet faller i dessa kategorier:

Örtartade ettåriga växter: växter som går igenom hela sin livscykel under en växtsäsong och måste planteras om varje år. Många sommarblommande växter faller inom denna kategori, inklusive ringblommor,, petunior, zinnias och blåklint. Dessutom kan vissa växter som är perenner i varma klimat användas som ettåriga i kallare klimat.

Örtartade perenner (och tvååriga): växter som återkommer varje år, deras lövverk dör till marken på vintern men växten återväxer från sitt rotsystem följande vår. Vissa perenner är mycket långlivade, som pion, daglilja och falsk indigo, medan andra är relativt kortlivade, som lupin, akleja och delphinium. Växter som kategoriseras som tvååriga kan betraktas som mycket kortlivade perenner. De tillbringar sitt första år med att utveckla lövverk, blommar under sitt andra år och dör sedan. 

Vedartade träd och buskar: växter som inte har de mjuka örtartade stjälkarna av ettåriga och perenner. Istället har de träiga stjälkar och stammar. Istället för att dö tillbaka och växa igen från marknivå, spirar dessa växter sin nya tillväxt från en huvudstam eller huvudgrenar. Alla vanliga träd faller inom denna kategori liksom många buskar.

Grönsaker, frukter och örter: växter som generellt definieras som de som producerar ätbara frön, frukt, stjälkar, bladverk eller rötter. De flesta är ettåriga växter, även om några klassificeras som tvååriga (morötter) och perenner (rabarber, sparris, jordgubbar). Vissa är vedartade buskar och träd, som blåbär, persikor och äpplen.

Designa trädgården

Förutom att förstå de grundläggande kraven för de växter du valt för din trädgård, måste du också utveckla en viss skicklighet i trädgårdsdesign. Detta är till stor del en fråga om personliga preferenser, men det finns några estetiska standardtips att tänka på när du bestämmer var du ska placera dina växter. Bland annat bör du tänka på växternas storlek, formen på dem och annat. Mer tips finns på nätet om det. 

1 Mar 2023