När inte spaden räcker till

Våren är äntligen här och det är många som redan börjat så sakteliga med bestyren i trädgårdar runt om i landet. Dahlior står i krukor inomhus, buskar har klippts och en del har grävt hål för att göra plats för en ny buske eller ett litet träd. 

Man kommer ganska långt med enkla verktyg och det man behöver ha hemma är:

En trimmer och en gräsklippare är inte heller dumt att ha, men man kan faktiskt klara sig utan dem om man vill. Men så finns det tillfällen där dessa handverktyg inte räcker till på långa vägar. kanske är det problem med ett avlopp som behöver fixas, kanske är det huset som behöver dräneras eller så har du köpt ett hus där trädgården ska göras om från grunden. Då är det skönt att bandgrävmaskiner finns. De gräver snabbt och banden gör att tyngden fördelas på ett bra sätt så marken inte skadas i onödan. 

Får jag köra grävmaskin?

Inom inhägnat (eller avlyst) område får du faktiskt köra i princip vad du vill! Så länge det finns en tydlig avgränsning och ingen kan komma till samma plats med ett fordon så kan du köra bil som 12-åring. Ska du hyra en bandgrävmaskin så be gärna om en lektion i hur man använder den för det är rätt farliga grejer och det vore ju dumt att riva av taket på huset när du egentligen bara ville gräva ett dike!

17 Mar 2022