Klippa vinbärsbuskar - Så gör du

Vinbärsbuskar ska beskäras antingen när vintern precis övergår till vår eller på hösten efter man plockat årets bär och bladen ramlat av. Men när man står där med sin bästa sekatör hittad på bästaprodukterna.com så är det kanske inte så enkelt att veta vilka grenar som ska bort och vilka som ska vara kvar. 

Du kan göra en del förarbete redan nu, medan bären håller på att mogna för fullt. Då vet du vilka grenar som bär frukt och vilka som verkar vara döda eller saknar bär helt och hållet. Sätt ett litet snöre på de grenarna som saknar bär helt och på de som verkar vara på väg att dö. Då vet du sedan vilka grenar som ska bort. 

Hur ska man beskära vinbärsbuskar?

Börja med att ta bort de grenar som är helt döda och alla de grenar som inte bär frukt alls. De grenarna som du markerade med ett snöre under sommaren alltså. Svarta vinbärsbuskar kan ge bär på årsskott medan röda buskar ger mest bär på grenar som inte är mer än 5 år gamla. 

Klipp även bort alla de grenar som ligger mot marken och vill du att busken ska mer prydlig ut kan du även ta bort de grenar som inte växer rakt uppåt. 

Klipp bort cirka en tredjedel av buskens äldsta grenar varje år. Det gör att den hålls frisk och ger fler bär. Tänk på att både luft och ljus ska kunna strömma genom busken efter du klippt den. Då mår den allra bäst och ger mest bär. 

7 Jul 2023