Förbered trädgården för vintern

Nu i september månad, då det är höst igen så är det hög tid att förbereda trädgården inför vintern på bra sätt. September är sista månaden för att beskära träd, så passa på att få det gjort nu.

Att höststäda kanske låter trist, men det är ett måste och har du rätt redskap så kan det bli kul. 

Bra basredskap: En trädgårdsspade är egentligen två typer av spadar, en med spetsigt blad för grävning, och en med rakt blad för att skyffla. Båda spadtyperna är bra att ha för trädgårdsarbete. En räfsa för löven är bra att ha, det finns många varianter, men det duger med en enkel i plast. Skaffa även en lövkorg.

Plantering och omplantering

Hösten är en bra tid för att plantera om. Det eftersom att  jorden är tillräckligt fuktig. Det går även att plantera nya växter nu på hösten. Rosor är perfekta att plantera nu, före den första markfrosten. 

Lökar kan också sättas på hösten. På så sätt kan blommorna komma ur jorden i rätt tid på våren så att alla kan njuta av deras praktfulla färger. Lökar bör planteras ut i jorden på ett djup som är två till tre gånger lökens höjd. 

Allt du vill ska blomma på våren ska ned i jorden under hösten. Det gäller exempelvis bärbuskar, fruktträd och vårblommande lökar som krokusar och pärlhyacint.

Bra basredskap: Planteringsspade är mycket användbart vid planering av blommor och perenner, en spetsig planeringsspade går även att ta upp ogräs med. Ett populärt verktyg är lökjärnet som gör det mycket enklare att lyckas med planteringen av höstlökarna. 

Ta hand om gräsmattan

Under hösten kan det bildas mossa i gräsmattan. Det är bra att nu under september-oktober sprida ut mossmedel. Kör en sista klippning av gräsmattan med, men höj klipphöjden något. Kratta och städa noga upp gräsmattan innan kylan och snön hunnit lägga sig.

Gödsel och näring

Alla växter behöver gödsel och näring. Växter med snabb tillväxt behöver mer näring än de som växer långsamt. Passa på nu att ge dina växter extra kärlek så de klarar sig bra över vintern. Du kan även använda löv och ris som kan ligga kvar i rabatterna som ett skydd mot kyla och frost 

Andra saker att göra

Samla in redskap som ligger ute, gör rent dem, olja in dem och sätt dem i din redskapsbod. Töm vattenslangen, ta bort den samt stäng av vattnet ute, innan frosten kommer. Passa även på att rensa takrännorna.

Kolla över dina utemöblerna, om de ska oljas in. Ta in dem, i förråd eller källare, så att de klarar vintern.

8 Sep 2020