Beskära buskar och träd

Om du har en trädgård med buskar och träd, så bör du se till att beskära och klippa dessa ibland. Det kan vara bra att satsa på lite olika trädgårdsredskap så som häcksax, grensåg och liknande. Tänk på att beskära och klippa i rätt tid. Ofta talar man om JAS, att göra det i juli, augusti och september. Men vissa buskar och träd mår bättre av att beskäras och klippas andra tider. När det gäller äpple och päron, så är dessa bra att beskära på senvintern när temperaturen är över -10 grader men i god tid innan saven stiger. 

Nu, under vårvintern så kan du ta hand om dina sommar- och höstblommande prydnadsbuskar. Under våren passar det även bra att beskära rosor, klängväxter som klematis och buskar som blommar på årets nya skott, så kallade årsskott.

Beskära enligt JAS

Det som ska beskäras under JAS-månaderna det är känsliga träd och buskar. Om du vill forma och begränsa storleken på en buske eller ett träd så är det bra att göra det just under dessa månader. Det eftersom att tillväxten stannar då. 

När det gäller  stenfrukt som plommon och körsbär så kan du beskära dem på hösten, efter du skördat dem. 

Bra redskap att ha i din trädgård

Du bör satsa på att ha ett gäng med trädgårdsredskap. Dels då häcksax och grensåg som vi nämnt. Men för att göra annat i trädgården satsa även på att ha sekatör, spade med rakt blad, rensjärn, räfsa, och en planteringsspade. Sen lägga till fler allt eftersom.

5 Mar 2022